Ikke queer nok

I onsdags holdt jeg foredrag på Kvindemusset om Trans*. Det emne indebar at forklare forskellen på biologisk køn/tildelt køn, kønsidentitet og kønsudtryk, og hvad det vil sige at være ciskønnet, transkønnet og hvem “transperson” indbefatter.
Det er begreber som jeg, nu efter 3 år i den her queer verden, har ret godt fat i forstår, og som jeg nemt kan snakke om – også til en forsamling.

Men hold nu op hvor var jeg nervøs!

Da jeg trådte ind i foredragssalen 18.55 var den allerede proppet, og folk blev ved med at komme ind nu med taburetter i hænderne da stolene allerede var taget. Og efter en lille introduktion gik jeg i gang med at vride begreber og ord ud af mit hoved og gestituerer til folk om alt det med køn. Alt det med at ens køn ligger samme sted som ens personlighed nemlig i hovedet, og at det biologiske køn dermed ikke bestemmer hvem eller hvad vi er som person.
Foredraget må I få en anden gang, for jeg er sikker på at der kommer en vol 2, vol 3 osv. Jeg skal i hvert fald snakke for SFU i aften (beklager den sene invi?) og mange er mega interesseret i alt det med køn.

Nå men. Jeg er jo ikke den nye Emma Holten eller Mads Ananda, eller, det kunne jeg. Jeg kunne godt rejse landet rundt og belære folk om køn og identitet. Og måske gør jeg det. Men hvad jeg også altid prøver at sige til folk når snakken går på transkønnede, så er det, at vi er mere end bare transkønnede. Jeg er mere end en konstant krise med min biologiske køn. For tiden bruger jeg mere tid på Baresso hvor jeg hælder en masse Iceblends i mig end at snakke om at jeg er transkønnet.

Nogle gange, eller ofte, har jeg det underligt med at jeg som en udefraseende enormt binær transmand skal forklare queer begreber og identiteter og følelser – nogle som jeg ikke selv har. Og det betyder jeg nogle gange bliver irriteret over min binæritet og “cispassing” for selvom den er nemmere at sluge for mange, så er den jo netop det jeg prøver at sige alle ikke er. “Øv hvorfor er jeg ikke mere queer” tænker jeg så, og skammer mig over mig selv. Og dét er jo også åndssvagt, for jeg skal være som jeg er. Slut.

Nogle gange ville jeg bare ønske, at jeg gik mere med neglelak. Eller havde langt hår der kunne forvirre folk når de så mig bagfra. Eller at jeg var mere slank og kunne gå i flotte kjoler. Selv jeg har et ét bestemt billede om hvordan man er queer selvom jeg taler om det modsatte. Man er smuk, slank, har et pænt skæg og langt hår. Basicly en model. Og det er fint hvis nogen ser sådan ud, men lige pludselig føler jeg mig “forkert” selv i den udefinerbare queer boks. Og mit eget maskuline udtryk og til tider “kedelige” og binære udtryk bliver ikke-queer i mit hoved. Også skal jeg stå og snakke om queer ting? Oh hell no. Og det at jeg er transkønnet er ikke mit queer kort, for jeg er binær i min kønsidentitet. Jeg føler, at jeg skulle være født som en cismand. Mit kønsudtryk er en anden historie. Eller en on-going historie.

Men jeg siger det til foredrag, til andre og også mig selv: Man bestemmer selv hvad queer er. Man bestemmer selv hvordan man vil se ud, og der er ikke en “queer uniform”. Og hvis du nu spørger “hvorfor vil du så gerne være queer?” Så er mit svar sådan set, at det ér jeg på mange punkter. Måske er de ikke tydelige og de har sjældent noget min fysiske krop at gøre. Men jeg føler mig til tider mellem kønnene og jeg elsker at udfordre kønsnormerne. Samt queer identiteten giver mig netop en identitet der ikke er “forkert” og som ikke er”sær” og “underlig” som forældre kaldte mig. Men som er rigtig, respekteret og som har sit eget miljø i LGBT* verden. Det er min identitets familierelation til andre og hvorfra min verden går til tider.

Skærmbillede 2016-01-27 kl. 12.54.50.png

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s