Og så blev det jul endnu en gang…

Grumpy christmas

… og Grumpy Cat her udtrykker meget præcist, hvordan jeg har det med det. Det er ikke fordi, jeg hader julen eller noget, men på den anden side er det heller ikke en højtid, jeg ligefrem elsker.

En af grundene til, jeg egentlig helst vil have denne tid overstået, er at den i min familie dyrkes meget konservativt. Der er faste traditioner, og de har altid været der, og de skal følges. Punktum! Der skal ikke ændres ved det, for traditionerne er jo noget, der fungerer – eller, det ved vi jo ikke, for vi rokker aldrig ved dem…

Derudover betyder julen også for mig en masse tid sammen med min familie. Forstå mig ret, det er ikke fordi, jeg har noget mod min familie eller ikke bryder mig om at være sammen med dem, slet ikke – men dels er jeg ikke åben over for dem, og kan derfor ikke altid give udtryk for det, jeg gerne vil, dels er vi så langt fra hinanden, at det betyder en del kompromisser for mig at være sammen med dem.

Mine forældre valgte for nogle år tilbage at bosætte sig i udkantsdanmark, kan man roligt sige. Så derfor er der ikke noget, der hedder: ”Jeg kommer lige forbi til kaffe!” Næ, det bliver planlagt god tid i forvejen, og så er man sammen mindst en tre-fire dage. Denne gang er det så fem. Og selv om det nok vil indeholde flere hyggelige stunder, betyder det desværre, at jeg ikke kan gøre, hvad jeg selv vil eller være åben omkring mig selv. Mine forældre er ikke strikse, men de har alligevel nogle ret konservative holdninger til nogen ting. En af dem er f.eks. internettet og det at bruge tid på sociale medier eller i det hele taget at være online.

Det er netop noget, jeg gør mig meget i, da det interesserer mig, men også fordi, jeg mange gange lærer så utroligt meget og bliver inspireret af forskellige ting, om jeg så ser det på facebook, tumblr eller et tredje sted. Derudover bruger jeg det også til at komme i kontakt med andre som mig selv (om det så drejer sig om at være aseksuel, queer eller være et stort spørgsmålstegn om sin kønsidentitet). Så derfor bruger jeg meget af min fritid foran en computer.

Det er så desværre det aspekt, mine forældre ikke forstår – for dem, så betyder en computer og internet nemlig, at tjekke sin mail, og så logge ud igen. Andet er der jo ikke behov for. De ser selv meget tv og tjekker tekst-tv utroligt ofte, hvad jeg slet ikke gør mig i. Vi får begge mange nyheder, men får dem forskellige steder fra, og forståelsen for, at jeg får mine nyheder fra andre kilder end dem, er ikke lige gået op for dem endnu. For dem, så er en time foran computeren næsten for alt meget, og så er det også så asocialt (siger de samtidig med at de alle sidder foran fjernsynet og ingen af dem siger et kvæk…)

Så – for at få fred og hygget, betyder det, at jeg må gå på kompromis med mit online-forbrug, hvilket jeg hader. Det gør mig i hvert fald sjældent i godt humør, og det smitter typisk. Så på den ene side glæder jeg mig til julen, fordi det betyder gode stunder, mad og gaver, men på den anden side bryder jeg mig ikke om, at jeg skal indordne mig under – hvad jeg ser som – gammeldags dogmer og konservatisme i forhold til medier og interesser. Så et eller andet sted glæder jeg mig, til jeg er hjemme igen og selv kan bruge min tid på lige det, jeg har lyst til og ikke skulle føle mig skyldig i at ”ødelægge” familiehyggen ved at være asocial foran et andet medie end fjernsynet.

Oh, well… Det er gået de sidste par år, så jeg skal nok klare det dette år også. Jeg skal nok tage del i alle traditionerne, og synge med rundt om træet, men så snart det er ordnet, så har jeg også fået nok. Jeg er træt af at skulle gå på kompromis med mig selv på denne måde. Det er fem dage, og så går der nok en 3-4 måneder, før jeg skal derover igen. Så kan jeg lige klare den i mellemtiden, og forhåbentlig gøre dem mere klar på, hvorfor jeg bruger så meget tid online. Det vil i hvert fald hjælpe i forhold til næste ferie hos dem.

Og så lige her på falderebet: Må I få en god jul, alle sammen – og må I finde tiden til at gøre lige netop det, I allermest har lyst til. Jeg håber, I klarer jer igennem julen. Så ses vi på den anden side 🙂

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s