Bogorm

“Books, like friends, should be few and well chosen. Like friends too, we should return to them again and again for, like true friends, they will never fail us.”

Lad det være kendt, at jeg elsker bøger. Jeg elsker duften, jeg elsker at mærke papiret, jeg elsker dedikationer, og jeg elsker omslag. Jeg elsker at mærke vægten af en tung bog i mit skød, og jeg elsker at finde en bog, der kan være i min lomme. I alle former og størrelser, elsker jeg bøger.

Bøger kan transportere en ind i en helt ny verden, eller vise os vores verden i et nyt perspektiv. Bøger, på en helt unik måde, giver os mulighed for at forstå andre personers handlinger ud fra deres tanker, og de giver os anledning til også bedre at forstå os selv igennem andre.

Jeg tilhører en generation af læseheste og nørder. De fleste i min omgangskreds er glade for bøger, og nogle skriver endda selv. Jeg tror internettet, med dets store mulighed for udveksling af skriblerier og kritik, har hjulpet dette godt på vej, og jeg tror at tendensen til, som jeg gør her, at formidle sine indre tanker i et offentligt rum, har gjort os, som mennesker, bedre i stand til at forstå hinanden.

Bøger, som film og tv, afspejler ofte den samfundsmæssige diskurs, og i min levetid har bøger med Queer karakterer været få og svært tilgængelige. Man så dem aldrig på bestsellerhylden, eller på promoveringsstanden. Jeg var desværre aldrig selv, som ung, i stand til at finde disse skjulte skatte af Queer-litteratur…indtil jeg fandt fanfics.

Jeg læste min første Harry Potter fanfic som 15-årig, og -selvfølgelig- var den Queeret godt og grundigt op. Det var ikke eksplicit seksuelt, men mange af karaktererne gav udtryk for homoromantiske tiltrækninger, hvilket jeg fandt vældig interessant. Jeg dykkede mere ned i det, og fandt, at jeg holdt meget af de fanfics, der ikke direkte stred imod eden etablerede kanon for universet, men som udforskede bipersoners liv – dem, hvis tanker vi aldrig får indblik i, og hvis liv vi aldrig involveres tilstrækkeligt i til at kende deres identiteter tilstrækkeligt.

Folk har ofte en opfattelse af, at karakterer er heteroseksuelle, medmindre andet står eksplicit i bøgerne. “Hvis han var bøsse, havde det nok stået der,” siger de, og beskylder en for at presse homoseksualitet ned over hovedet på dem, når man siger at Draco Malfoy sagtens kunne være Queer. Jeg beskylder dem for at presse heteroseksualitet ned over mit hoved, når de forsøger at overbevise mig om, at han ikke er, men den side af argumentet har sjovt nok ikke lige så meget vægt i den generelle befolkning 😛

Men denne løsrivelse fra heteronormen har givet mig en ny måde at læse bøger på, hvor jeg ikke længere antager noget om nogens seksuelle identitet eller kønsidentitet. Og jeg må sige, det er befriende!

Endnu mere befriende er det, at bruge denne approach i dagligdagen, når man har med mennesker at gøre. Jeg bliver sjældent overrasket, når folk fortæller mig om deres skævheder, for jeg har ikke haft nogen forventning om, at de skulle være normative.

Jeg elsker at høre folks historier, og udbygge min forestilling om dem derigennem, ligesom jeg elsker at læse en bog, og fordybe mig i dens univers. Mennesker er meget lig bøger, og jeg elsker at læse dem begge.

Men læsningen foregår på menneskets og bogens præmisser. Nogle gange skriver vi vores egne små fanfics om mennesker, vi kender; ting der kunne være sande, men som vi ikke ved med sikkerhed. Forskellen er, at mennesker kan vi altid spørge – bøger giver os intet mere, end det der står.

Jeg elsker bøger, og jeg elsker at digte videre. En dag får jeg skrevet min egen, som folk selv kan få lov at fortolke, og jeg glæder mig til at se, hvad de finder på 🙂

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s