Pass

Jeg havde i går en god diskussion med en god ven omkring konceptet med at “Passere”.
Det kommer velsagtens af det engelske ord for det, “Passing”, hvilket betyder at man ‘ligner godt nok’. Det bruges oftests i forbindelse med transpersoner, der gerne vil passere eller ligne deres køn godt nok, men kan så sandelig også bruges i mange andre sammenhænge – fx kan en homoseksuel siges at passere som hetero.

Jeg er ikke vild med konceptet. Jeg synes, der ligger en del beskæmmende i det – bare ideen om at der er en nedre grænse for, hvornår du ligner en mand godt nok fylder mig med ubehag. Og morsomt nok er det kun et koncept for dem, der ikke er normative, så at sige. ‘Passing’ udtrykker jo netop et ønske om at nærme sig normen.

Og det skræmmer mig nogle gange, at der lægges så stor vægt på vigtigheden i at passere, både fra udefrakommende, men så sandelig også inde i de grupper, hvor konceptet er gældende. Jeg har snakket med homoseksuelle mænd og kvinder, der egentlig foretrækker at deres partner er ‘Straight-acting’, dvs. ikke-stereotypt homo, og disse mennesker har ofte selv været dem, jeg ville kategorisere som ikke-stereotype.

Jeg er selv blevet hevet med i samtaler med andre transkønnede, der udelukkende gik på, hvordan man bedst passerer.

Det trætter mig at der ikke blot i samfundet, men også inde i de forholdsvist lukkede miljøer eksisterer en forherligelse af det normative. Jo mere du ligner de andre, jo bedre for dig (og for os som miljø – det er kun de transpersoner, der passerer, vi gider vise i medier).

Og ordet, for mig, giver netop anledning til konnotationen: du har klaret en test. Du har opfyldt mindstemålet for, hvad samfundet opfatter som værende acceptabelt. Du er en del af normen nu.

Fuck da det.

Kan vi blive enige om, at de færreste ciskønnede ville blive glade for at få at vide, de passerer som trans? Hvor mange heteroseksuelle mænd nyder at høre, de kunne gå for at være bøsser?

Hvorfor går vi selv inde i miljøet op i at forstærke det normative som det gode, og det skæve som det dårlige?

Fordi det er den bedste måde at overleve på. Fordi mange steder i verden har både transpersoner og homoseksuelle -brug- for at passe ind i normen – for hvis de stikker for meget ud, kan det have alvorlige konsekvenser. Fordi vi selv her i Danmark kan blive frasorteret på så mange områder, hvis vores udseende og opførsel ikke passer ing i, hvad arbejdsgivere, kolleger, kunder, familie og venner finder aceptabelt.

Fordi de normative går op i det, må vi desværre også se og nødsaget til det.

Og her må jeg også nævne, at jeg ‘passerer’, hvad enten jeg kan lide konceptet eller ej, og det føles derfor lidt hult for mig at kritisere folks behov for at passere – omtrent som når en hvid mand ikke forstår, hvorfor vi skal snakke om racisme. Og jeg fjerner jo også mit skæg og gror mit hår langt netop for at folk skal se mig som kvinde fra start – så jeg går også op i det.

Men min kritik er heller ikke møntet på dem, der går op i det for deres eget vedkommende – den er møntet på det samfuldsideal, der stadig følger normen. Det har været med os siden queer-bevægelser opstod første gang – de havde netop en fokus på at gøre homoseksualitet ‘Normalt’ – tilstrækkeligt normativt til at det kunne godkendes. Det var vigtigt for homoseksuelle mænd, der kom i mediernes søgelys at udvise maskulinitet og respektabilitet – selv inden for miljøet sås det helst at maskuline fandt sammen med feminine, for på bedst mulig måde at emulere heteronormativiteten – se, vi er lige som jer!

Jeg glæder mig til vi kan gøre det normale skævt, i stedet for det omvendte. Jeg glæder mig til Hetero og Mand bliver diffuse begreber i samfundet, der hverken dikterer udseende eller opførsel.

Btw, prøv at fortæl dine ciskønnede venner at du synes, de ligner deres køn virkelig godt. Jeg tror de færrste vil tage det som et kompliment, og de fleste vil måske endda blive fornærmede over at du føler et behov for at fortælle dem det – som om der skulle være nogen tvivl!

Jeg har ikke til hensigt at pass-shame. Som nævnt forstår jeg fuldt ud folks bevæggrunde for at gå op i at tilpasse sig normen, og folk bestemmer selv, hvad der er vigtigt for dem. Jeg forstår også udmærket folks frustration over ikke at kunne leve op til de mål, samfundet og de selv har stillet. Jeg har selv længe bakset med følelsen af ikke at være God Nok, og indimellem rammes jeg stadig af den.

Men lad mig slutte af med at fortælle dig, læseren, at du er God Nok. Og hvis folk ikke synes det, så burde det udelukkende være deres problem!

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s