Kunsten at skamme sig over en udgivelse

Jeg har tidligere skrevet om en antologi (læs mere her), der for ikke så lang tid siden er udkommet. Bogens bidragsydere har skrevet om deres hverdag som aseksuelle, og det er (så vidt jeg ved) en af de første antologier af sin slags 🙂

Jeg var en af de 17, der skrev et indlæg til den bog.

Jeg har siden udgivelsen ikke fortalt det til særlig mange mennesker. Stort set ingen har fået det at vide, faktisk. Og det er der en god grund til: Jeg skammer mig lidt over det, jeg har skrevet.

Det gik ellers godt til at begynde med – jeg skrev løs, og fik det læst igennem og redigeret både to, tre og fire gange, så jeg til sidst stod med et resultat, jeg var glad for. Jeg indsendte det, og fik også ros retur fra redaktøren 🙂 Det blev lige vredet gennem en redigeringsproces, men det blev mit bidrag egentlig kun bedre af. Så da den proces var afsluttet, og bogen gik ind i den næste fase, var jeg faktisk ret tilfreds og glad for det, jeg havde skabt 🙂

Så gik der nogle måneder, og jeg beskæftigede mig ikke mere med det, indtil jeg en dag gik i gang med at prøve at oversætte mit bidrag til dansk, så jeg havde den på begge sprog.

Og så var det, det gik galt.

De fleste kender nok det med, at de sjældent vender tilbage til noget, de har skrevet tidligere, fordi de pludselig indser, at det de skrev, ikke var særlig godt. Og det var præcis sådan, jeg havde det, da jeg efter nogle måneder læste min historie igennem igen. Bevares, nogle af tingene hang godt sammen, og jeg havde nogle fine pointer, men hele den første side (mit bidrag fyldte 4½) var rædselsfuldt skrevet. Det blev lidt bedre derefter, men ikke voldsomt meget.

Oversat det fik jeg da, og jeg blev mere glad for den danske udgave end den engelske, men det rokkede ikke ved, at jeg ikke længere tænkte så højt om det, jeg havde skrevet. Så derfor valgte jeg at undlade at fortælle det til andre – at jeg havde skrevet noget, der snart ville blive udgivet.

Og det er faktisk noget, der betyder meget for mig, for jeg har altid haft – indrømmet, mange drømme – men en af de stærkeste var, at jeg gerne ville skrive og have noget udgivet på et tidspunkt. Så derfor betød dette, at jeg pludselig fik mit navn stående i en bog, man kunne købe, ret meget – men blev så ødelagt af, at jeg ikke længere brød mig om det, jeg havde skrevet.

Udgivelsen er derfor ikke blevet nævnt med et ord for andre end de i min omgangskreds, der selv er aseksuelle (ikke særligt mange) og som havde hørt om det i forvejen. Selv efter bogen udkom, vægrede jeg mig ved at nævne det, men endte alligevel med at gøre det – nu havde de hørt om det så længe, så det var kun fair af mig at fortælle dem det.

…og nu er de så i gang med at finde ud af, hvor mange af dem, der vil have bogen, så de kan købe dem samlet… Det er virkelig fedt, for så kommer bogen til at blive købt og kommer ud i verden – men så betyder det også, de kommer til at læse det bidrag, jeg efterhånden er kommet til at skamme mig over. Det bryder jeg mig ikke særlig meget om 😦

Det er nok ikke til at komme udenom, at hvis man skriver, så ender man med, at bryde sig om noget af det, man skriver, og knap så meget om andet af det, man skriver. Nu må jeg så leve med, at denne udgivelse falder i sidstnævnte kategori, og håbe på, jeg på et tidspunkt får udgivet noget, der falder i førstnævnte.

Der er heldigvis ting, jeg har skrevet, jeg stadig den dag i dag virkeligt godt kan lide (bl.a. et par af indlæggende på denne blog), så det er ikke fordi, jeg er ude af stand til at skabe noget, jeg holder af. Og hvis jeg formår at tænke konstruktivt, kan jeg med fordel vende denne oplevelse til en positiv, og lære af de fejl, jeg gjorde mig i det bidrag, og bruge det til at minimere fejl i kommende skriverier.

Og så en dag kan det være, jeg står med en bog i hånden med mit navn på og er glad over det 🙂

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s