Identitet og udspring

Jeg faldt i ugens løb over en lille comic på tumblr i anledning af, at det var ”National Coming Out Day” i USA. Striben handlede om – hvad enten det var din første eller din femte gang, du nu ville springe ud af skabet – det, at springe ud på ny med en ny identitet. Tegneren benyttede lejligheden til at skitsere sin egen korte fortælling om, hvad vedkommende har identificeret sig som gennem årene – hvilket var ikke så få betegnelser.

Pointen med striben var at sætte fokus på det, at ens identitet (hvad enten der er tale om seksualitet eller køn) kan skifte, og det er helt igennem okay, at det sker. Tegneren opstillede det med tre punkter:

  1. Alt er i bevægelse. Nogle oplever kun mindre udsving, mens andre oplever større skift.
  2. Springer du ud på ny, betyder det ikke nødvendigvis, at din tidligere identitet har været ugyldig eller forkert.
  3. Det er okay at være usikker, forvirret eller uvillig til at bruge labels om sig selv, ligesom det er okay at bruge mange labels om sig selv.

Det fik mig til at tænke over, hvilken rejse jeg selv indtil videre har været på rent identitetsmæssigt. Der har nemlig været flere skift undervejs:

  • Som barn var jeg en blank tavle – jeg tænkte aldrig over det, og jeg følte ingen særlig tiltrækning til hverken det ene eller det andet, ligesom jeg ikke følte mig som hverken det ene eller andet køn.
  • Som teenager oplevede jeg mest af alt forvirring, fordi jeg ikke kunne genkende mig selv i, hvordan alle mine klassekammerater opførte sig, hvad de gik op i og hvad de talte om. Jeg kunne mærke en eller anden form for tiltrækning til andre, og gik i nogle år og tænkte, jeg nok var biseksuel – uden at tænke nærmere over det.
  • I slutningen af teenagetiden havde jeg en større krise, hvor jeg endte med at springe ud som homoseksuel, da det var sådan, jeg følte mig.
  • 10 år senere havde det sat sig spor i min identitet i forhold til, hvilke ting, jeg interesserede mig for, hvordan jeg opførte mig og hvilke ting, jeg talte om – men det begyndte at føles uvedkommende og begrænsende, og jeg overvejede mange gange, hvad der var galt med mig, siden jeg følte mig ved siden af.
  • Et par år efter faldt jeg først over demiseksuel, og begyndte at identificere mig med det, og kort efter aseksuel. Det var en stor lettelse for mig, og gjorde op med meget af den tvivl, der havde bygget sig op.
  • Dernæst begyndte jeg også at bruge ord om min romantiske orientering, hvilket jeg ikke tidligere anede noget om. Jeg bruger oftest panromantisk om mig selv, men er den dag i dag stadig i tvivl om, hvad jeg er, og om jeg nogensinde bliver sikker. Usikkerheden generer mig ikke, så om der sker udvikling på den front – I don’t give a fuck.
  • Omkring samme tid læste jeg meget om køn og kønsidentitet, og tænkte meget over det, og fra at have identificeret mig som en cismand, er jeg nu i en alder af 35 mere ovre i at kalde mig selv kønsneutral eller noget andet i den dur. Heller ikke der er jeg sikker – udover at jeg ikke er cis – og heller ikke her rører usikkerheden mig.

Så – i dag er jeg queer og genderqueer 🙂 Jeg har flere gange i løbet af livet skiftet identitet med større eller mindre betydning for mig. Alle identiteter har været en del af mig, og har betydet meget for mig, så det er på ingen måde noget, jeg tænker tilbage på med skam eller fortrydelse. Som tegneren også selv er inde på i striben: Min tidligere identitet (eller rettere: identiteter) er ikke ugyldige, og dengang så var det, hvem jeg var!

Og efter den tur ned ad Memory Lane, så kan I lige få denne tegning som afslutning:

Watch Me

Og forresten – her er link til den comic, der inspirerede dette indlæg 🙂 http://noelarthurian.tumblr.com/post/130964968901/a-little-comic-for-national-coming-out-day-not

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s