Labels

”Fuck labels, altså. Det ville være så fedt, hvis vi ikke havde nogen labels.”

Ovenstående citat er frit fra hukommelsen og ligger nogle år tilbage, og stammer fra en diskussion omkring normer om køn og seksualitet. Personen, der kom med citatet mente det af sit gode hjerte og mente, at labels begrænser mere end de sætter én fri. Intentionen bag udsagnet var ikke til at tage fejl af – at putte folk i kasser gør ondt på folk. Og vedkommende mente, at folk ville være mere fri, hvis vi engang nåede til et stadie, hvor folk ikke placeres i kasser.

Men allerede dengang skurrede det i mine ører, og det har det gjort i lang tid – lige indtil denne uge.

Jeg har ikke præcist kunne sætte fingeren på, hvad det var ved den tankegang, der generede mig, men det har rumsteret i baghovedet på mig, hver gang nogen kom ind på den diskussion. Intentionen er der i og for sig intet galt med – men hvad var det så?

I løbet af ugen fandt jeg så et citat på tumblr, og idet jeg læste det, ramte hammeren hovedet på sømmet. Citatet lød:

“No labels” rhetoric isolates people from their community, history and culture. It keeps people from being able to articulate themselves and ask for what they need. It promotes a false sense of unity that only serves to further the dominant classes in society. It is a lazy way of getting out of understanding and digesting complex issues. I dislike this rhetoric and approach.

Så forstod jeg endelig, hvorfor det havde generet mig i så lang tid. Ikke at jeg skal påstå, jeg havde gjort mig præcis de samme tanker, men nogle af dem havde været inde og vende i kraniekassen. Det, der betød mest for mig, var det fællesskab og den spejling, der ligger i labels, så det var det, jeg straks genkendte fra citatet her. I de mellemliggende år havde jeg nået frem til, at det var nogle af de ting, jeg fandt, var yderst positivt og for mange også ret vigtigt når man taler om labels.

Om citatets antagelser holder stik, skal jeg ikke gøre mig klog på, men det forklarer i hvert fald for noget, jeg har gået og spekuleret på i længere tid. I stedet for forvirringen over en tankegang, så er det nu citatet her, der vender og drejer sig i tide og utide i hovedet på mig. Det har sat nogle nye tanker i gang, som jeg nyder at beskæftige mig mere med end den forvirring, der havde bidt sig fast tidligere.

Hvad det endelige output bliver, skal jeg ikke kunne sige – men noget skal der nok komme ud af spekulationerne. Det har inspireret mig – og jeg håber, der er noget i det, du også kan bruge til noget 🙂

Og hvis ikke, så har jeg i den forløbne uge også læst mig til, at du efter bare en time har glemt halvdelen af de informationer, du er blevet præsenteret for i samme periode. Så chancen for, du glemmer mit indlæg og citatet er nok rimelig stor 😛

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s