Lava

Forleden dag var jeg i biografen og så Disney/Pixars nyeste animationsfilm, ”Inside out”. Den var fantastisk 🙂 Der var nogle få øjeblikke under filmen, hvor jeg blev lidt træt, idet nogle af følelserne hos andre personer end lige hovedpersonen blev skitseret meget kønsstereotypisk. Det eneste minus, heldigvis, og det var ”blink and you’ll miss it”-øjeblikke, så det kunne jeg godt leve med.

Det er dog ikke den film, jeg vil skrive om, men derimod den kortfilm, de viste før filmen. Det var en kortfilm med titlen ”Lava” og handlede om en vulkan, der savnede selskab og drømte om ”someone to lava” (oversat – den ville have nogen at elske og være sammen med). Sangen i filmen var meget god og en ørehænger, men kortfilmen i sig selv – jeg brød mig slet ikke om den. Grunden til det skyldes den, at de to vulkaner i filmen var kønnede, heteroseksuelle og tænkte ikke på andet end ”lava” (kærlighed).

Jeg mindes en tekstpost på tumblr (kan ikke lige finde den nu), der starter ud med et citat om, at man ikke skal presse køn og seksualitet ned over børn før de er klar til det, efterfulgt af en linje om, at (specielt cisheteroseksuelle) personer netop presser cisheteronormative idéer og forventninger ned over børn fra før de overhovedet er født.

Det var det, der generede mig så voldsomt med denne kortfilm – filmen efter (som er den, folk går i biografen for at se), er målrettet børn, men inden de ser den, skal de lige udholde 6 minutters cisheteronormativ indoktrinering – samtidig med, at de lige skal lære, at livets formål altså er kærlighed og at indgå i partnerskab med én anden person (af det andet køn).

Hvor skadeligt kan det ikke virke på børn og unge, der ikke kan genkende sig selv i en cisheteroseksuel matrix – eller ikke er romantisk anlagte og helst vil leve uden? Det vil næppe få dem til at føle sig bedre med sig selv, når de ser denne kortfilm.

Jeg var i virkeligt dårligt humør efter den film. Heldigvis var den film, jeg var taget i biografen for at se god, men det ændrede ikke ved, at jeg efterfølgende havde det dårligt med kortfilmen og kunne ikke lade være med at tænke på de millioner af børn, der vil blive påvirket af den. Det rokkede ved glædesfølelsen over ”Inside out”.

Ku’ I for pokker ikke have ladet den kortfilm forblive en urealiseret idé, Disny/Pixar? Behøver I virkelig ødelægge børn og unge med det cisheteronormative lort?

hn

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s