Følgesvend

Jeg er endelig kommet mig over Pride i Århus, og alt hver dertil hørte af evaluering og opsamling. Jeg ender sjovt nok altid med at klumpe mine aftaler og begivenheder sammen, og den forgangne uge har været meget typisk på den måde, med kun en enkelt dag helt for mig selv.

..eller, det vil sige, jeg er aldrig helt for mig selv. Og det er jeg meget glad for.

Tillad mig at introducere Mis-Mis, min Norske Skovkat

2012-12-23 11.35.20

Billedet her er 2½ år gammelt, og hun er vokset siden da, men hun er stadig lige så sød som dengang vi købte hende.

Mis-Mis (det er ikke det navn, der står i hendes pas (ja, hun har et pas), men hun reagerer på det, og det passer også bedre til hende) er 4½ år gammel nu, og var ikke engang 2 år da min daværende kæreste og jeg købte hende af nogle katteopdrættere i Sønderjylland. De havde begået den fejl også at slå sig på hundeopdræt, og Mis-Mis kunne ikke holde hundene ud. Hun begyndte at isolere sig selv, og de andre katte i hjemmet så sig også sure på hende…det endte med at opdrætteren måtte holde hende inde på et lukket værelse for hendes egen skyld, fordi de andre katte var efter hende, når hun gemte sig for hundene.

Derfor blev hun sat til salg på DBA.dk. En sød lille norsk skovkat, vaccineret, øremærket og kastreret, med diplomer og stamtavle og pas og det hele, til kun 3500.- …vi slap dog med 2500.- , fordi vi skulle køre så langt for at hente hende. Det var min daværende kæreste, der tog turen, og det var tydeligt at Mis-Mis var godt opdraget som show-kat – hun har aldrig haft et problem med transport, så længe hun ikke bliver ladt alene. Vi fik hende til Århus, og hun strøg ind under sengen. Vi så hende ikke i en time, og da vi endelig fik et glimt af hende, var det som et lille, brunt lyn, der strøg ud af døren til soveværelset og ind i stuen – ind under sofaen.

Hun vænnede sig dog hurtigt til os, men hun havde stadig nogle traumer fra hendes tid i isolation. Hun havde for vane at tisse på diverse stof-overflader når der var mange mennesker (den dag i dag er hun stadig ikke glad for at gå på toilettet når der er fremmede – det kan jeg godt relatere til), og i en periode sked hun også på dørmåtten. Hun var ikke glad for, når der kom besøgende, og i lang tid tvivlede folk på at vi faktisk havde en kat, for hun var altid under sengen.

Min daværende kæreste og jeg slog op, og flyttede fra hinanden for omkring to år siden. Jeg flyttede hjem til mine forældre, og Mis-Mis flyttede sammen med min ex hjem til en fælles veninde. Det var en hård periode for Mis-Mis. Hun var allerede mest knyttet til mig, og jeg fik hende kun at se med en måneds mellemrum i den periode. Desuden var der et langt større rend, og langt mindre mulighed for at være i ro hos vores veninde. Hun begyndte at tisse på ting igen, og holdt sig oftest skjult.

Da jeg endelig fandt et sted i Århus igen, flyttede Mis-Mis med. Det var et stort hus, hvor jeg havde underetagen, og jeg så med det samme, hvordan Mis-Mis fik det bedre. Her var plads til at løbe rundt, her var steder at udforske…og her var tre små hunde på overetagen. Det første stykke tid var hun meget sky, men efterhånden fik hun modet til at konfrontere dem.

IMG_20131019_170434

På afstand 😉

Hun var stadig sky, når folk kom på besøg, men så dejlig når vi var alene. Når jeg kom hjem blev jeg altid mødt af en lille kat, der rendte rundt på gangen med logrende hale. Hun tissede et par gange, men det var nok mest pga. hundene…

Vi flyttede igen, denne gang til en lille studielejlighed. Vi har boet her i tæt på 1½ år, og Mis-Mis er vokset helt utroligt meget. Hun gemmer sig ikke længere under sengen, når der kommer folk, men kommer i stedet hen og hilser på dem – også selvom det er fremmede. Hun har ikke tisset andre steder end kattebakken i et år, og man kan mærke på hende, at hun er helt afslappet nu. Hun stoler på mennesker, og hun nyder menneskelig kontakt. Hun er ikke bange for at være i centrum, hun miaver gladeligt for at gøre opmærksom på sig selv, og hun er meget bestemt omkring, hvad hun vil (fx vil hun have mad kl. 18. Det varierer lidt med årstiderne, men når hun miaver tidligt på aftenen, kan man godt regne ud, hvad klokken er).

Og hun har hjulpet mig utroligt meget. Hun har altid været der at snakke med, og har på den måde sørget for at min lejlighed ikke har føltes tom. Hun byder mig velkommen når jeg kommer hjem, og lader som om hun slet ikke har savnet mig, når jeg har været væk i flere dage (men ender med at afsløre sig selv ved at være ekstra kælen og legesyg), og hun er bare en konstant tilstedeværelse i mit liv, der kræver at jeg er der. Selv hvis jeg har det dårligt, bliver jeg nødt til at stå ud af sengen for at give hende mad. Hun opsøger selv kæl og nærvær, og bidrager med underholdning, og jeg føler mig aldrig helt alene…men alligevel stresser det mig ikke (som hvis jeg fx skulle være sammen med mange mennesker i lang tid), for hun kræver så lidt af mig, og hun hverken dømmer eller kritiserer.

Og på mange måder ligner vi hinanden. Vi har begge følt os isolerede, og vi har været bange for andre. I store forsamlinger og til fester, var jeg den, der gik en tur op af vejen og tilbage i stedet for at snakke med folk, eller stod i hjørnet med et glas og et nedslået blik. Havde der været plads under sofaen, havde jeg været dér. Jeg tissede ikke på folks ting, men jeg brændte broer og undgik venskaber. Da jeg flyttede til Århus sammen med Mis-Mis (og hundene), var det i starten af min transition, og lige som Mis-Mis konfronterede jeg langsomt min største frygt – og overvandt den! Og nu…nu har jeg venner, og jeg opsøger deres selskab. Jeg er ikke bange for at tale, og gøre opmærksom på mig selv, heller ikke selvom det nogle gange er akkompagneret af pinlighed. Jeg er langt stærkere nu, end for blot 2½ år siden.

Og jeg nyder at være i live. Og jeg tror ærligt talt at jeg har Mis-Mis at takke for at jeg har det så godt.

IMG_20150209_012915

…kattemaver er ekstremt terapeutiske 😀

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s