Kønsopdelte toiletter?

Her i weekenden diskuterede jeg med en veninde det kønsopdelte toilet og hvorfor mon man opdelte dem. Hun sagde, at det skyldtes “rape culturen” og deri, at kvinder (og mænd) er bange for at udsættes for overgreb på toilettet hvis det modsatte køn er der.

Det kunne være interessant at se om der er flere voldtægter på unisex toiletter fremfor de kønsopdelte. Jeg mener, hvis man virkelig vil voldtage nogen stopper en lille tændstiksperson med en trekant over skridtet så virkelig en? Og for mig at se er det at gå på toilettet ikke ligefrem det mest sexede i verden. Jeg kender ingen der nyder at opleve offentlige toiletter mere end højst nødvendigt. For uanset hvilket toilet du går ind på så lugter ingen af dem godt, og ingen af dem lover dig privat diskretion og nok toiletpapir. Det bliver simpelthen aldrig højdepunktet i ens liv, at placere sin popo hvor x antal ukendte mennesker også har (specielt ikke når du kan mærke varmen de efterladte).

Efter jeg selv forskrækkede 2 ældre damer skiftede jeg over til “herre” toilettet, af simpel hensyn til folks ve og vel. Det ville være trist at have på sig, at folk fik et hjerteanfald fordi jeg kom ud af det “forkerte” toilet.
Det sjove er at selvom biologiske-fødte-mænd og talentfulde kvinder kan urinere fra længere afstand af, så er resultatet det samme. For der er mange forkerte måder at bruge et toilet på, men på både “dame” og “herre” toilettet håber personalet og senere brugere, at folk bruger toilettet rigtigt. At resultatet er noget der kan skylles væk og glemmes.

Toilettet må derfor være andet end at få dækket et fysisk behov, men hvad er det så? En underlig café der servere halvlunken vand fra hanen? Et venteværelse uden magasiner? En skønhedssalon hvor du selv medbringer dine remedier? Jeg har endnu ikke oplevet to fremmede mennesker føre en samtale på toilettet der var andet end kommentarer til eventuelle defekte ydelser i rummet, og selv da er det efterfulgt af nervøs latter og en hurtigt afgang fra lokalet. Jeg har heller aldrig hørt nogen aftale at mødes på toilettet og gøre sig klar til en begivenhed, det har mere tydeligt været et nødstilfælde akkompagneret med “hvor pinligt det er” og latter.

Jeg tror ikke at der vil være en stigning i voldtægt og overgreb hvis vi droppede de kønsopdelte toiletter. Jeg tror heller ikke det vil øge sandsynligheden for at du møder den eneste ene. Det jeg tror der vil ske er, at ingen vil lægge mærke til forskellen.

For i bund og grund er det at gå på toilettet en meget privat sag (medmindre du er en af de peroner der tager dine venner med IND i båsen), og noget de fleste vil holde i små aflukkede rum alene. Det vigtige, i det mindste i Danmark, er den her sociale angst vores samfund er fanget af. Vi er verdens mest indelukkede samfund og tanken om at vi skal dele toilet med ENDNU flere mennesker end allerede, og dermed ignorere ENDNU flere, og undgå ENDNU flere blikke og akavede samtaler er vores stop-klods tror jeg.

Som så meget andet med kønsopdelinger synes jeg det er fjollet, men jeg må ærlig indrømme at jeg i hverdagen retter ind og undgår trekants-tændstikpersonen når naturen kalder. I sidste ende vil jeg jo bare gerne have det overstået. unisex

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s